LENS CULINARIS
Els llegums comparteixen les propietats de ser nutritius, econòmics i versàtils, i es recomana menjar-ne mínim dues vegades a la setmana, però la ingesta ideal és de quatre vegades a la setmana. En el cas de la llentia, es tracta d'un aliment amb alta concentració de nutrients, Proteïnes (valor nutritiu superior a les d'origen animal), cal combinar-les però amb cereals com arròs, hortalisses o xiitakes per pal·liar el seu deficit en Metionina, Hidrats de carboni que proporcionen molta energia, combinació d'alta concentració de fibra i baix contingut en lípids, ideal per dietes de control de pes, per combatre el restrenyiment i regular el transit intestinal, Vitamines A, B1, B2, B3, B6, C i E implicades en el bon manteniment de la pell, ossos, mucoses, sistema reproductiu, pigments de la vista, essencials per al funcionament del metabolisme i assimilació dels Hidrats de carboni, Minerals, Calci reforça l'esmalt dental i combat l’osteoporosi i descalcificació, Fòsfor imprescindible per el bon funcionament del sistema nerviós, Ferro en gran quantitat, molt indicades en casos d'anèmies, per el transport d'oxigen als organs i musculatura, cal però potenciar-ne l’absorció tot combinant les llenties amb aliments rics en Vitamina C, pebrot verd, julivert, tomàquet, cítrics.., Zinc, en l’home afavoreix l’augment de la quantitat i mobilitat dels espermatozoides i eleva els nivells de testosterona, promouen una activitat sexual equilibrada, Potassi, Magnesi i Sodi, combaten l’estrès, la depressió, són beneficioses per a l’artrosi, artritis, malalties reumàtiques en general, problemes de còlon, diabetis (diabetis tipus II), al ser de lenta absorció no creen oscil·lacions en els nivells de sucre en la sang durant el dia, redueixen el colesterol i per tant el risc de patir problemes cardiovasculars i coronaris, ajuden a regular la pressió arterial, reforcen el creixement i manutenció del cabell, la pell i les ungles, tenen propietats diürètiques, regulen l’equilibri hídric del cos, son unes gran aliades del ronyó i les glàndules suprarenals amb les funcions en que intervenen, s'aconsella el consum de llenties durant la lactància i embaràs gràcies al seu contingut en Àcid fòlic i proteïnes. El consum habitual de llegums s’ha vinculat amb la reducció del risc de desenvolupar determinats tipus de càncer, gràcies a la seva activitat antioxidant, càncer de mama, boca, faringe, estómac, colorectal i de ronyó. Degut al seu contingut en fibra insoluble cal deixar-les en remull tota la nit i combinar-les amb herbes de propietats carminatives, com el fonoll, el comí i l’anet per tal d'evitar o reduir al màxim les flatulències que causen. Contraindicades en cas de tenir l'Àcid úric elevat, les persones amb problemes de gota s'han d'assessorar amb un especialista en dietètica i nutrició, per tal de poder substituir les fonts de proteïna animal per les de proteïna vegetal.
Comments : 0