AL·LÈRGIES II
Primer de tot cal diferenciar entre al·lèrgies i intoleràncies, tot i que poden produir símptomes similars, la intolerància no desencadena reaccions del sistema immunitari. La simptomatologia deguda a al·lèrgies a aliments o medicaments és la mateixa que en la majoria d'al·lèrgies, hipersensibilitat de les zones afectades, tant externes com internes, aparell digestiu, pell corporal i facial, pulmons, zones sensibles com l'area perio ocular (parpelles, ulls), nasal...,sense distinció d'edat ni sexe, tot i que no hi ha proves definitives, no s'exclou l'herència genètica com a factor a tenir en compte a l'hora de diagnosticar-les, en una família amb antecedents de persones amb al·lèrgies és molt més probable que aquestes puguin aparèixer a altres membres de la mateixa família. Les al·lèrgies més comuns degudes a aliments i/o fàrmacs son per ingestió tot i que també es poden donar per contacte, en la mainada les més freqüents per aliments son els fruits secs, gluten, làctics, llet i ous, en adults a més d'aquets aliments també hi afegiríem l'al·lèrgia als mariscs, cal recordar que la ingestió de llet d'origen animal, un cop completat el període de lactància, no és necessari, de fet els humans són els únics mamífers que mantenen una dieta làctia tota la vida, quan existeixen alternatives vegetals amb propietats antioxidants, riques amb minerals (Calci, Coure, Fòsfor, Magnesi, Potassi, Seleni, Zinc), Àcids grassos saturats, Fibra, Greixos mono insaturats, Vitamines (B, E, K), Proteïnes vegetals i el més important exemptes d'explotació i maltractament animal i de cultius sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, les més conegudes són la llet d'Ametlles, Civada, Coco, Soja.. en qualsevol cas, aquests aliments també poden causar al·lèrgies pel que sempre haurem de verificar amb un especialista, al·lergòleg, que la persona no sigui intolerant a cap d'elles, en el cas del gluten a priori podria semblar més complicat ja que es present a la majoria de cereals de la dieta mediterrània, blat, ordi, sègol... però podem substituir-los fàcilment amb farines exemptes de gluten com son les farines de llegums, d'arròs blanc i integral, de civada, de tapioca, el blat sarraí...(*cal que el producte estigui sempre certificat com "exempt de gluten"), en el cas de les al·lèrgies medicaments aquestes són més freqüents en adults, la més coneguda és la de l'Àcid acetilsalicílic (aspirina), és molt útil portar plaques com medalles, braçalets, targetes.. on es detalli aquests tipus d'al·lèrgies per tal d'evitar complicacions en cas de ingressos a urgències i comunicar-les sempre a familiars, amistats i a tots els facultatius mèdics que ens tractin. La simptomatologia pot ser relativament lleugera amb èczemes a la pell, eritemes, urticàries, o força greu quan comporta inflamació a les zones afectades, crisis asmàtiques al sistema respiratori, conjuntivitis als ulls, rinitis a la zona nasal, diarrees al sistema digestiu i el més greu anafilaxi que és una reacció greu del sistema immunitari enfront a un antigen al qual hem estat exposats prèviament i que en casos extrems pot arribar a provocar una aturada cardíaca, dificultat respiratòria i fins i tot la mort. Cal evitar els aliments i medicaments als que siguem al·lèrgics, això ho diagnostica l'especialista amb proves cutànies, anàlisis de sang, proves d'exposició controlada entre altres, en el cas dels aliments és molt important que siguin lliure de traces i que no existeixin interaccions creuades, llegiu amb atenció les etiquetes d'ingredients dels aliments preparats, molts indiquen la existència de traces de productes susceptibles de provocar al·lèrgies, en les pizzeries, fleques...assegureu-vos que la manipulació de les farines amb gluten i sense està degudament separada una de l'altre i que no existeix creuament entre elles, aviseu sempre als restaurants de les vostres al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries. El tractament mèdic de les al·lèrgies ha d'estar prescrit i pautat per un al·lergòleg.
Comments : 0