PASTÍS D'ESCALIVADA

PASTÍS D'ESCALIVADA

Les verdures d'estiu ens permeten preparar aquest deliciós i refrescant pastís d'escalivada, us proposem una de les receptes més senzilles, Albergínia escalivada, constituïda bàsicament per aigua, baix contingut en Proteïnes, Hidrats de carboni, sense greixos, poca fibra i Vitamines A, grup B les quals contribueixen a un bon desenvolupament de l'embaràs, C hidrosoluble, s'excreta per l'orina pel que se'n recomana el consum diari, Potassi, beneficiós en el funcionament del Sistema Nerviós, i en l’activitat muscular ja que ajuda a evita les rampes tant molestes a les extremitats en la realització d'esport, Calci, fonamental per un bon manteniment de l'estructura òssia i dental, també afavoreix les digestions al tenir un efecte beneficiós directe sobre el fetge, i un efecte colagog, estimula el buidat de la vesícula biliar, conté potents antioxidants per a la prevenció de l’envelliment, el risc cardiovascular i les malalties degeneratives, per potenciar-ne l'efecte cal menjar-les amb la pell, les persones amb malalties degeneratives de les articulacions i òssies, convé que no n'abusin, Ceba escalivada, de propietats antifúngiques, bactericides, antioxidants, efecte prebiòtic, millora la digestió, facilita l'eliminació d'orina al reduir la retenció de líquids, gairebé no conté calories, amb fibra soluble la qual ajuda en la regulació i bon funcionament del trànsit intestinal, incrementa la sensació de sacietat (ideal en les dietes de control de pes), millora la composició de la flora intestinal i ajuda en la regulació dels nivells de Colesterol reduint la possibilitat d'atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars i de sucre en la sang (Glucèmia) bon complement pels que pateixen diabetis, és un bon remei contra el restrenyiment, Vitamines C, E, del grup B, sals minerals, Potassi, Calci i Magnesi, fonamentals per a la salut dels ossos i les dents, antioxidant actua en la prevenció de malalties degudes al dany causat a les cèl·lules pels radicals lliures, redueix la inflamació al cos, acció depurativa, ajuda a eliminar toxines, cal tenir present que pot causar acidesa estomacal, ardor i irritació gàstrica lleu, persones amb problemes digestius o especialment sensibles, com ara en embaràs i/o període de lactància, si es menja crua causa mal alè (halitosis), ho podem minimitzar si la cuinem bé, en casos extrems hi ha persones amb al·lèrgia a la ceba, que els pot provocar coïssor a la boca, congestió nasal o dificultat per respirar, urticària, en casos greus anafilaxi on arriba a perillar la vida, Pebrot escalivat, verdura per excel·lència per a consumir durant l'estiu, millora les ganes de menjar, conté elevada quantitat d’aigua, és baix en calories i proteïnes, gairebé no aporta greixos, bona font de fibra, gran quantitat de Vitamines antioxidants, és un dels aliments més rics en Vitamina C, més que els cítrics, Provitamina A, essencial per a la vista, per a la pell, els cabells, les mucoses i els ossos i per al bon funcionament del sistema immune, Vitamina E, poderós antioxidant vinculat a la fertilitat ja que és indispensable per a la reproducció, el procés de formació d’esperma i prevenció de l'avortament espontani, el seu dèficit pot causar anèmia, destrucció dels glòbuls rojos i degeneració muscular, Vitamines del grup B relacionades amb un bon desenvolupament del fetus durant l'embaràs, Fòsfor, Magnesi, Potassi, ajuda en la regulació dels nivells de Colesterol (gràcies a la Vitamina C), prevenció del risc cardiovascular, afavoreix la circulació sanguínia, protector de la mucosa gàstrica, per contra cal moderar-ne el consum en cas de patir inflamació a les articulacions o problemes d’ossos, All, aquest conté abundància de Proteïnes i Hidrats de carboni, es ric en Minerals, Fòsfor, Iode, Magnesi, Potassi, Zinc, Vitamines del grup B (sobretot la B1, B3 i B6), molt importants per al bon funcionament del sistema nerviós, Vitamines antioxidants com la C i la E, propietats antibiòtiques, antimicòtiques i antivíriques, actua contra agents patògens (bacteris, fongs, paràsits intestinals, virus), és un poderós desinfectant de l’organisme, ajuda a millorar la circulació sanguínia, acció antihistamínica, antioxidant, Magnesi, Vitamina C, tot i així, el principi actiu més destacable de l'all és l’Al·licina, d'efecte depressor de la reacció al·lèrgica associada a la psoriasi, anticoagulant, anti trombòtic i hipotensor, redueix la pressió sanguínia i afavoreix la circulació, redueix els nivells de colesterol, com a efectes negatius, cal destacar que pot provocar dermatitis de contacte (irritació de la pell), les persones que pateixen d'irritació d’estómac convé que en ja que els pot estimular encara més el malestar, Substituts vegans de l'ou per als al·lèrgics a la proteïna animal o per els que es optin per una dieta lliure d'explotació i maltractament animal, nata amb greixos d'origen vegetal, mantega d'origen vegetal a base d'oli d'oliva, ametlla, oli de palmell, coco i altres olis derivats de plantes, maionesa vegana elaborada sense ou, un cop barrejats tots els ingredients amb un poc d'oli d'oliva, sal i pebre, ho triturarem tot plegat amb una batedora i ho courem al bany maria per després deixar-ho refredar a la nevera per donar consistència al pastís, a l'hora de menjar-lo el podem acompanyar amb una mica de salsa d'olives negres, les aixafarem al morter amb una mica d'oli d'oliva fins que en quedi una pasta (olivada), amanida, o be complementar-ho amb proteïnes d'origen vegetal, Llegums, d'alt contingut proteic, substituts ideals de les carns, aminoàcids essencials, molta fibra, Vitamines, Minerals, antioxidants, Hidrats de carboni, baixes en sal, greixos saturats i sucres, no contenen gluten són aptes per consum de les persones celíaques, Fruits secs, ametlles, cacauets, nous i pinyons entre altres, aporten molta energia, son altament nutritius i calòrics, elevat contingut en greixos saludables (Omega-3), amb aquests ingredients podem preparar per acompanyar el pastís delicioses salses com la salsa pesto ó la salsa romesco, Amanides de fulla verda (col, enciam, espinac), rics en Vitamines, Minerals i Fibra, baixos en calories, son bones aliades contra les malalties cardíaques, la hipertensió i el deteriorament mental, presenten efecte depuratiu, Cereals (Blat, Civada, Quinoa, Espelta, Seitan), rics en Carbohidrats, energètics i consumits amb la pell externa i el germen aporten fibra, Proteïnes, Vitamines, Minerals i greixos saludables, redueixen l'absorció dels Colesterol i dels sucres, Soja, llegum rica en Àcids grassos essencials, baix contingut en greixos saturats, gran font de proteïnes d'alta qualitat (conté el doble de proteïnes que la carn), Vitamines del grup B, Vitamina E, Minerals (Ferro, Calci, Fòsfor, Potassi i Zinc) Isoflavones (antioxidants), aporta Àcid fòlic i Vitamines a l’organisme, Arròs integral, proporciona una bona aportació de proteïnes, fibra, Vitamines, Minerals, ric en carbohidrats, ajuda a mantenir nivells baixos de Colesterol, beneficiós pel cor i el sistema circulatori, Quinoa, cereal amb gran aportació de fibra i proteïna, és el favorit dels vegans i dels que pateixen de malaltia celíaca, ja que no conté gluten, aporta proteïnes, greixos i carbohidrats complets, gran aportació en fibra soluble i insoluble, Minerals, Hidrats, Midó, Proteïnes, Àcid fòlic, Àcids Omega 6 i Omega 3, Potassi, Calci, Fòsfor, Magnesi, Zinc i Ferro, Vitamines del complex B i E, propietats antioxidants, aliment realment saciant, Hortalisses (bròquil, espàrrecs, entre altres), el bròquil te un contingut calòric molt baix ja que pràcticament tota la seva composició és aigua, gairebé no conté greix, els espàrrecs tenen mínima aportació calòrica, Vitamines A, C, E, del grup B (B1, B2, B6), Minerals, Ferro, Calci, Fòsfor, Sodi, antioxidants, rics en fibra i proteïnes, Alvocat, un dels aliments més saludables del planeta amb més de 25 nutrients essencials, Vitamines A, B, C, E, i K, Ferro, Fòsfor, Magnesi i Potassi, aquest darrer en major quantitat que en un plàtan, Seitan atenció perquè el seu principal ingredient és la proteïna del blat (conté gluten, per tant no és apte per a persones amb malaltia celíaca i/o intolerants al gluten), textura i aspecte semblant a la carn però sense els efectes perjudicials d'aquesta, Proteïna, Seleni, Ferro, Calci i Fòsfor, Tofu fet a base de Soja que és una font completa de proteïnes amb tots els aminoàcids essencials que el cos necessita, aporta Ferro, Calci i Proteïna, Pèsols, proteïna, fibra, Vitamines A i C, Vitamines del grup B, Tiamina (Vitamina B1, ajuda les cèl·lules a convertir els Carbohidrats en energia), Àcid fòlic i Manganès (mineral essencial, participa en la formació dels ossos, en el metabolisme dels aminoàcids, greixos, carbohidrats i del Colesterol, també intervé en la formació del Col·lagen), Ferro, Magnesi, Fòsfor, Zinc, Coure, Quinoa, proporciona proteïna, Carbohidrats complexos, fibra, Ferro, Manganès, Fòsfor i Magnesi, Xia en llavors, aporta proteïna, fibra, Ferro, Calci, Seleni i Magnesi, Àcids grassos Omega-3, antioxidants. Aquí et deixem un recordatori de les principals verdures per consumir durant aquest mes de Juliol, posa-li imaginació, emoció, ganes, i triomfaràs!! Albergínia, Carbassó, Cogombre, Enciam, Espinac, Mongeta tendra, Patata, Pastanaga, Pebrot verd i vermell, Rave, Remolatxa, Ruca i Tomàquet.