INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES A L'ESTIU

INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES A L'ESTIU

La calor facilita la proliferació de bacteris, virus i altres patògens al crear condicions favorables per la seva multiplicació. La simptomatologia pot aparèixer el mateix dia, al cap de tres/quatre dies fins i tot desprès d'una setmana i la durada depèn entre altres factors dels microorganismes implicats, parlem de diarrea lleu i líquida o bé greu amb sang, dispèpsia intestinal, dolor a l'estómac, febre, nàusees, recargolaments intestinals, vomits..., en aquests casos cal beure molt líquid per tal de compensar la pèrdua d'aigua i electròlits, a la farmàcia trobareu preparats aptes per aquests casos tant per ús infantil com adult, alguns hiposòdics per a les persones amb problemes de pressió arterial alta, prendre probiòtics, augmenten les defenses (sistema immunitari) i fan prevenció de malalties infeccioses, també els podeu trobar en diferents formats de presentació per adults i per ús infantil, un facultatiu mèdic us pot prescriure medicaments antihemètics per evitar les nàusees i vomits, en els casos que la intoxicació sigui causada per bacteris es pot prescriure un antibiotic, ineficaç en el cas que siguin virus, si la simptomatologia es manté, empitjora o si la diarrea és persistent, intensa, sanguinolenta cal que busqueu ajuda mèdica o bé aneu a urgències. Les malalties més comunes son causades per tres bacteris, Escherichia coli, aquest es troba de manera natural en els budells de les persones i dels animals sans, en la seva majoria es tracta de bacteris inofensius, n'hi ha però que poden causar còlics abdominals intensos, diarrea amb sang i vòmits, es troba principalment en les aigües i aliments contaminats, carn i vegetals crus o poc cuits, aquest bacteri també es pot encomanar de persona a persona en casos de manca d'higiene, els infants i les persones immunodeprimides (amb baixes defenses) son més susceptibles de patir intoxicació per E. coli. La Listeria monocytogenes, és una infecció poc freqüent en humans però que pot ser molt greu en nadons, durant l'embaràs ja que es pot transmetre al fetus, persones majors de 65 anys, amb sistema immunitari debilitat, trasplantats, pacients que reben quimioteràpia, diabetics, amb problemes renals, el tractament sol ser amb antibiòtics, cal tenir en compte que es un bacteri que pot sobreviure a la refrigeració i fins i tot a la congelació, la simptomatologia es semblant a una intoxicació per E. coli però la Listeria també pot afectar el Sistema Nerviós i causar febre alta, mal de cap intens, rigidesa de coll, confusió, sensibilitat a la llum, en aquests casos cal recórrer als serveis sanitaris d'emergència, feu servir sempre les mateixes precaucions a l'hora de manipular, cuinar i conservar els aliments. Salmonel·la enterica, aquest bacteri també es troba de forma natural al tub intestinal, la forma patològica s'agafa al consumir aigua o aliments contaminats, risc que augmenta al viatjar a països amb manca d'aigua potable o amb sistemes de clavegueram precaris, sol causar simptomatologia lleu semblant a una gastroenteritis que en alguns casos no precisa tractament, en els altres casos seguirem la metodologia de les demes infeccions intestinals, cal tenir present que les persones que prenen antiàcids són més propenses a contraure infeccions alimentaries en general ja que l'àcid de l'estómac actua destruint aquests agents patògens, en les Salmonel·losis cal estar molt atents al sistema urinari ja que es un dels mes afectats i evitar les infeccions sistèmiques. Per prevenir aquestes intoxicacions cal una higiene de les mans adequada i també dels aliments, rentar-nos les mans amb freqüència, desprès d'anar al bany, de tocar animals, abans i després de manipular el menjar, rentar bé els aliments crus, fruites i verdures, emmagatzemar els aliments de manera segura, tallar els aliments en taules de plàstic ja que són més fàcils de netejar, manteniu les superfícies on manipuleu els aliments netes, sempre amb aigua i sabó, abans i desprès del seu ús, també els estris que feu servir, ganivets, tallants, cassoles... feu servir paper de cuina enlloc de draps o baietes, a la nevera mantingueu els aliments crus degudament separats per evitar la contaminació creuada i també separeu els aliments crus dels pre cuinats o cuinats, els aliments precuinats que contenen derivats làctics no pasteuritzats, ous, carn crua, són més susceptibles de desenvolupar una contaminació, podeu fer servir llets vegetals i en el cas de la maionesa fer servir ous durs, guardeu els ous a la nevera, es molt important en aquest cas que no trenqueu la cadena de fred, cal assegurar-nos de mantenir-los ben refrigerats o congelats i consumir-los abans de la data de caducitat.