LA CASTANYA
El valor nutricional de la castanya crua es reparteix entre el seu contingut en aigua, alt contingut en fibra la qual ajuda a evitar problemes de restrenyiment i pel seu efecte saciant ajuda a combatre l’obesitat, alleugereixen la digestió tenint cura de la flora i el trànsit intestinal amb acció protectora sobre el sistema immunològic (defenses de l'organisme), com tots els fruits secs contenen greixos, en aquest cas de baix index calòric ideals per als que segueixen una alimentació restringida en greixos, son greixos saludables, Àcids essencials Omega 3 i 6, que compleixen una funció cardio protectora, al ser un aliment d’origen vegetal no contenen colesterol i son aptes per a dietes veganes, presenten una baixa quantitat d'hidrats de carboni els quals son d'absorció lenta, el que permet que les persones diabètiques, amb moderació, en puguin menjar, Àcid Fòlic, Vitamines del grup B amb acció protectora del Sistema Nerviós, Vitamina E, Minerals, Calci, Ferro altament important en esportistes i persones amb anèmia, Fòsfor, Iode, Magnesi, Potassi, Seleni, Sodi, i Zinc, concretament de baix contingut en Sodi i alt contingut en Potassi, ideal per a persones amb hipertensió, tots aquests Minerals actuen en benefici de les dents i els ossos, per tant el consum de castanyes també està indicat en la mainada, els ancians i durant la menopausa i Proteïnes, tot plegat amb nombrosos beneficis per a la salut, antiinflamatòries, antioxidants i vasculars, son una gran font d'aportació energètica, ideals per persones amb anèmia, apatia, per aporten energia i escalfor de cara a l'hivern i també durant el període de lactància, la farina de castanya no conté gluten, per la qual cosa son aptes per a aquest tipus de dietes. La part comestible és la part interior de color blanc que també presenta un lleuger to groguenc, en el cas de les persones amb el sistema digestiu dèbil han de limitar-ne el consum ja que poden provocar flatulències i malestar intestinal, cal que les masteguin bé. La Castanyada és una tradició nostra que no hauríem de deixar perdre en detriment de costums foranies, la figura de la castanyera, amb la seva roba tradicional, davantal i mocador al cap, rostint castanyes que guarda dins un cistell de vímec i les embolcalla en paperines de paper de diari es una figura essencial d'aquesta festivitat, l'origen de la Castanyada prové d'una antiga festa funerària, es festeja amb unes bones castanyes torrades, s'acompanya d'una planta cuita al forn, boniato o moniato de pronuncia diferent segons el territori i d'uns dolços típics anomenats panellets sovint regats de vi blanc dolç, moscatell, l'origen dels panellets sembla estar en el costum de portar als difunts (recordem que el dia 1 de Novembre es celebra Tots Sants amb el costum de visitar els difunts als cementiris) dons es creu que se'ls portava pastissets en forma d'ofrena que han acabat esdevenint els panellets, els quals a dia d'avui en podem trobar de molts i variats gustos.
Comments : 0